-

Seminţele a 10 soiuri de top realizate de cercetătorii Staţiunii de cercetare legumicolă Buzău au fost oferite Papei Francisc, în cadrul vizitei pe care premierul Viorica Dăncilă a efectuat-o la Vatican.


Realizatorul acestora, preotul-cercetător Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, susţine că ”sunt soiuri făcute de un preot pentru un alt preot”.
”În urmă cu două zile, au fost selectate seminţe din 10 soiuri de legume româneşti, printre care momordica sau castravetele amar, kivano, leuştean din soiul Topaz, ceapa de Buzău, soiurile de tomate Siriana, Ema şi Chihlimbar, busuiocul aromat de Buzău”, a declarat Costel Vânătoru.
Potrivit acestuia, selecţia a fost făcută având în vedere că Suveranul Pontif este un iubitor de plante şi are o grădină foarte frumoasă.
”M-am gândit că seminţele noastre ar aduce bucurie. Aş dori să rodească şi să fi un simbol românesc dăruit cu suflet pentru suflet”, a spus preotul-cercetător Costel Vânătoru.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a fost primită, ieri, în audienţă privată de către Papa Francisc, a oferit mai multe cadouri Suveranului Pontif, printre care un stilou personalizat, seminţe de legume din soiuri tradiţionale româneşti şi un puiet de măr, după cum a informat Biroul de Presă al Guvernului.
Conform sursei citate, după primirea în audienţă la Sanctitatea Sa Papa Francisc, premierul Viorica Dăncilă a oferit mai multe cadouri Suveranului Pontif, printre care un stilou personalizat - inscripţionat cu numele Papei Francisc - modelul Poenari Majestic Blackwood, confecţionat manual, din lemn, în România, la atelierele din Suceava.
De asemenea, şefa Executivului a oferit Sanctităţii Sale seminţe de legume şi plante din soiuri tradiţionale româneşti şi un puiet de măr Florina, pe care Suveranul Pontif să le sădească în propria sa grădină din incinta Castelului Gandolfo, în care au fost sădite seminţe primite şi de la înalţi oficiali ai altor state.
Seminţele dăruite de premierul Dăncilă au fost obţinute la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău de inginerul şi preotul Costel Vânătoru: castravete amar Rodeo, castravete cu ţepi Tempus, ardei iute lung Decebal, tomate Buzău 1600, ceapă albă de Buzău, leuştean Topaz, busuioc violet Serafim.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a primit în dar de la Papa Francisc trei cărţi, o medalie din bronz oficială, dedicată celui de-al V-lea an al Pontificatului Sanctităţii Sale, şi o placă sculptată în bronz realizată de artistul Guido Veroi, exprimând un mesaj de pace, solidaritate şi justiţie socială.

 

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:clik.ro