-

O cruce de gheață de peste trei metri înălțime este ridicată vineri, înainte de Bobotează, în curtea mănăstirii din Piatra Fântânele pentru a fi sfințită în 6 ianuarie.

Înca de acum 12 ani, preotul, maicutele si un grup de sateni din Piatra Fântânele construiesc aceasta cruce proiectata de maicuta Siluana, arhitecta Manastirii din Piatra Fântânele. 

Duminica, 6 ianuarie, în fata crucii de gheata va fi oficiata slujba de Boboteaza când va fi sfintita apa, numita si Aghiazma Mare, ce va fi apoi împartita credinciosilor.

La Manastirea Piatra Fântânele mai este si o alta cruce din fier, ridicata în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si care institutia a investit peste trei sute de mii de euro. Crucea este înaltata în apropierea manastirii, are o înaltime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalica si sase metri platforma de beton. Ea este vizibila si pe timpul noptii, datorita sistemului de iluminat cu leduri.

În manastirea ortodoxa cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” sunt peste 20 de maicute care au venit de la Varatec si s-au stabilit aici în anul 1995. Atunci, manastirea a fost reînfiintata, dupa ce în anul 1960 fusese transformata în parohie. Piatra de temelie a manastirii a fost pusa în anul 1928 de catre episcopul Nicolae Ivan de la Cluj.

CRISTIANA SABĂU

foto: Jurnalul ziar național