-

În Ialomița se înregistrează o creștere a cazurilor de proiectile neexplodate, descoperite de locuitorii județului. De la începutul anului, au fost distruse 13 elemente de muniție, față de 20 în tot anul trecut.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgente „Barbu Catargiu” atrag atentia ca acesta este un risc cu o frecven?a mai ridicata primavara, în special în mediul rural, unde localnicii gasesc munitie în timpul muncilor agricole, la saparea unor fundații pentru construcții, multe dintre proiectile având focoase înca active, ceea ce le face foarte periculoase.

Ialomitenii sunt atentionati ca, în cazul gasirii de munitie neexplodata, trebuie sa alerteze de urgenta organele de politie din localitate sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin apelarea la 112, sa evite manipularea, lovirea si transportarea munitiilor descoperite si sa asigure paza zonei pâna la sosirea fortelor de interventie.

De la începutul anului, pirotehniștii au ridicat și distrus 13 elemente de muniție: bomba de aviație, proiectile de artilerie explozive și perforante, în cadrul a 3 misiuni de asanare și distrugere.

Anul trecut, echipa pirotehnica a ISU Ialomita a fost alertata pentru a executa 13 misiuni de interventie privind asanarea si distrugerea munitiei gasita neexplodata, în care au fost ridicate 20 de cartușe infanterie, grenade, proiectile de artilerie explozive de diferite calibre.

CLEMENTINA TUDOR