-

Alteța Sa Regală Prințul Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii, aflat într-o vizită privată, și-a petrecut cea de-a treia zi în România în comuna Valea Crișului din județul Covasna.

Printul Charles a fost astazi oaspetele contelui Tibor Kalnoky care are mai multe proprietati în comuna Valea Crisului. Prima oprire a fost la o gradinita din satul Calnic unde se deruleaza un program de sprijin finantat prin Serviciul de Ajutor Maltez si Fundatia contelui Kalnoky pentru 12 copii din clasele primare care provin din familii nevoiase . Cei mici au prezentat un scurt spectacol în fata printului.

De la scoala s-a îndreptat, pe jos, la o Biserica unitariana cu tavan casetat si pictat cu modele traditionale secuiesti, construita în secolul al XVII-lea. Curiozitatea printului pare sa fie legata însa de gratioasa clopotnita din lemn ridicata în 1781 de mesteri dulgeri care, pentru îmbinari, nu au folosit decât cuie din lemn.

Printul Charles si însotitorii sai au ajuns în centrul comunei Valea Crisului pe jos unde au fost întâmpinati de localnici si autoritatile locale cu fanfara, palinca si kurtos kalacs. Printul nu s-a sfiit sa bea toata palinca din pahar chiar daca a fost nevoie de mai multe sorbituri din cauza tariei. Înaltul oaspete a primit de la primarul comunei Valea Crisului titlul de “secui de onoare” si a semnat în cartea de onoare a localitatii.

Spre uimirea localnicilor, a dat mâna cu multi dintre ei si mai ales cu copii, si a stat de vorba cu ei.

Printul Charles si suita sa s-au îndreptat apoi spre castelul contelui Tibor Kalnoky care îi administreaza proprietatile din judetul Covasna dar jurnalistii nu au avut acces.

Mostenitorul Tronului Marii Britanii va parasi România în cursul zilei de luni.

ANGELA BARSAN

foto: www.gandul.info