-

Polițiștii rutieri din Alba folosesc un echipament radar de masurare a vitezei în regim staționar, pe baza undelor laser (pistol radar), în cadrul acțiunilor desfașurate în trafic.

Acțiunile au loc pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea si tragerea la raspundere a celor care încalca prevederile legale referitoare la viteza de deplasare a autovehiculelor pe drumurile publice.

Noul echipament radar a fost repartizat Inspectoratului de Politie Judetean Alba de catre Inspectoratul General al Politiei Române si se afla în dotarea Serviciului Rutier.

Acesta dispune de o camera video HD de înalta fidelitate si un laser integrat, fiind unul dintre cele mai performante aparate de masurare a vitezei disponibile la acest moment.

Aparatul detecteaza viteza de deplasare a autovehiculelor la o distanta de pâna la 1.200 de metri, este nedetectabil, dotat cu sistem antibruiere, având capacitatea de a depista dispozitivele antiradar, interzise prin lege.

Echipamentul stocheaza pe cardul de memorie înregistrari video si fotografii HD detaliate, referitoare la marca autovehiculului, numarul de înmatriculare, coordonatele GPS si chiar trasaturile faciale ale conducatorului auto.

Unda laser, fiind nedivergenta, da posibilitatea operatorului sa tinteasca exact acel vehicul a carui viteza se dore?te a fi determinata, eliminând ambiguita?ile ce pot aparea din faptul ca în fotografie apar mai multe vehicule.

Aparatul poate fi folosit și pe timp de noapte, înregistrarile mentinând aceleași informatii și același format.

Este cel de-al doilea aparat radar de acest tip, folosit de politistii din Alba, primul aflându-se în dotarea Politiei Municipiului Alba Iulia, în baza unui contract de comodat încheiat cu Primaria Municipiului Alba Iulia. (ANDREEA BOGDAN)