-

În Munții Făgăraș și Bucegi, la altitudini mai mari de 1800 metri, se menține pericolul mare de producere de avalanșe. Riscul este de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5. E vizată și zona turistică Bâlea Lac.

Informațiile vin de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud din Sibi . Este vizata si zona turistica Balea Lac, unde se inregistreaza cel mai mare stat de zapada din tara, care masura miercuri, la pranz, 176 de cm.

Meteorologii avertizeaza ca, pe numerosi versanti suficient de inclinati, stratul de zapada de la suprafata , supus insolatiei diurne, poate aluneca cu usurinta , chiar si spontan, in special la orele amiezii. Cu atat mai mult, avalansele pot fi declansate la trecerea unor turisti sau schiori.

De aceea, salvamontistii sibieni ii sfatuiesc pe turistii care urca la Balea Lac sa ramana in perimetrul cabanelor si a constructiilor din gheata, si sa nu se aventureze pe versanti. Amintim ca, in aceasta perioada, singura cale de acces spre Balea Lac este telecabina, cu plecare de la Balea Cascada. De aici in sus, drumul Transfagarasan este inchis, pana la sfarsitul lunii iunie.

Si la altitudini mai mici de 1800 de metri exista risc de producere de avalanse, atat in Muntii Fagaras cat si Bucegi, acesta fiind de gradul 3, pe o scara de la 1 la 5.

Autor: CARMEN VULCAN