-

Două halde de steril ale unei foste exploatări miniere de caolin din stațiunea Harghita Băi, afectate de precipitațiile abundente din ultimele două luni, sunt în pericol de alunecare.

Din cauza fisurilor, ele prezinta risc major de producere a unei catastrofe ecologice.

Statiunea Harghita Bai ascunde dupa o perdea de brazi doua mari iazuri de decantare ale unei foste mine de caolin. Aproape doua milioane de metri cubi de steril ar putea provoca o catastrofa ecologica. Autoritatile au verificat astazi gradul de stabilitate a haldelor iar specialistii au constatat aparatia unor noi fisuri si riscul major al unei alunecari masive în cazul unor precipitatii și scurgeri abundente.

Întreaga masa de steril este puternic îmbibata cu apa din cauza precipitatiilor abundente din ultimele doua luni iar în cazul unei ploi puternice este la un pas de o catastofa ecologica deoarece poate deveni fluida si distruge totul în cale pe o lungime de cel putin cinci kilometri, inclusiv singura cale de acces în statiune.

Prefectul Harghitei a precizat ca zona este monitorizata de mai multa vreme însa, din cauza ca societatea miniera a intrat în faliment iar apelurile facute catre mai multe institutii centrale pentru sprijin au ramas fara raspuns exista un risc major, datorita fenomenelor meteo extreme, sa se produca o catastrofa ecologica.

Exploatarea miniera de caolina s-a privatizat în 2010, când firma cu capital integral privat a preluat si obligatiile de mediu, dar între timp a intrat în faliment si nu dispune de fondurile necesare pentru lucrarile de stabilizare a iazurilor de decantare.

ANGELA BIRSAN

Cazuri de infecție cu virus West Nile și în România

Experiment pe oameni, cu celule stem, pentru boala Parkinson