-

În munții din județul Hunedoara s-au înregistrat temperaturi negative în ultimele 24 de ore, iar lapovița căzută în cursul nopții și de dimineață s-a transformat în ninsoare.

Salvamontistii hunedoreni spun ca stratul de zapada e prezent în toate statiunile montane, la peste 2000 de metri, însa cel mai probabil nu va persista. Ei avertizeaza ca si în urmatoarele zile, la munte se vor înregistra temperaturi negative si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, iar turistii sunt sfatuiti sa fie atenti la echipamentul pe care îl vor purta în drumetii.

Seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a precizat ca la munte urmeaza câteva zile de ploi însotite de temperaturi foarte scazute, sub zero grade Celsius. Daca turistii vor fi surprinsi pe munte de vremea nefavorabila, pot sa foloseasca gratuit refugiile Salvamont, care sunt deschise si protejate doar cu un zavor. E vorba de refugiile aflate în zona de creasta, în zona lacurilor Bucura, Zanoaga, Stevia, la cabana Pietrele, în Poiana Pelegii si în zona Buta.

De asemenea, în aceasta perioada a anului, Salvamont Hunedoara are deschise si puncte de permanenta în masivele Retezat si Parâng, în statiunile Râusor, Parâng, Straja si la cabana Pietrele, acestea functionând însa doar în zilele sfârsitului de saptamâna.

Ovidiu Bodean a mai precizat ca si la aceasta ora se afla turisti în Parâng sau Retezat, dar sunt bine echipati si atenti la schimbarile vremii, iar echipele Salvamont sunt pregatite sa acorde asistenta acolo unde va fi cazul.

Pentru judetul Hunedoara, meteorologii au prognozat pentru urmatoarea perioada temperaturi deosebit de scazute pentru aceasta perioada si vânt puternic.

ILIE PINTEA

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă