-

În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a Carpaților Meridionali și Orientali s-a depus un strat proaspăt de zăpadă care variază între 20-60 cm.

În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri.

Salvamontistii atrag atentia ca parcurgerea traseelor turistice montane sa se faca cu precautie, folosind echipament de iarna complet: îmbracaminte si încaltari adecvate, bete de schi, coltari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheata.

Lanterna nu trebuie sa lipseasca din rucsac, mai ales ca în aceasta perioada, ziua este mult mai scurta, noaptea fiind în crestere.

Cei care abordeaza traseele montane trebuie sa aiba experienta de iarna în parcurgerea acestora, sau sa fie însotiti de persoane experimentate.

Conducatorii auto care intentioneaza sa parcurga drumuri montane, trebuie sa aiba autoturismele echipate de iarna, cu anvelope pentru zapada, lanturi, lopata si antiderapant, deoarece suprafata carosabilului poate fi acoperita de gheata.

Chiar daca se intentioneaza parcurgerea soselei, fara oprire, este indicat sa existe în masina încaltaminte si îmbracaminte de iarna, pentru a face fata unei eventuale situatii în care ar putea fi nevoie de activitate în exteriorul autovehiculului.

MIHAELA BUCULEI