-

Grindina de la sfârşitul săptămânii trecute a afectat circa 30% din suprafeţele agricole însămânţate cu diferite culturi, în zona localităţii timişene Ionel.

Cu toate acestea, pomii fructiferi nu au avut de suferit.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Timiş, Doru Petanec, a declarat că încă nu se cunosc cifrele exacte, întrucât primarul nu a format deocamdată comisia locală de constatare.

„Din estimările noastre, ar fi vreo 30% dintr-o suprafaţă totală de 400 ha cu diferite culturi. La pomi fructiferi deocamdată nu sunt probleme. Nu avem probleme deosebite, în general, culturile arată bine, iar după ce se vor opri ploile, se vor aplica tratamentele fitosanitare acolo unde va fi cazul”, a afirmat Doru Petanec.

Directorul DJA Timiş a adăugat că la plantaţiile însămânţate, suprafeţele sunt uşor mărite la porumb şi floarea soarelui, unde faţă de 180.000 de hectare anul trecut la porumb, acum vor fi 190.000 de hectare, pentru că fermierii au întors jumătate din culturile de rapiţă.

În judeţ s-au însămânţat în primăvară 190.000 de hectare cu porumb, 12.000 de hectare cu soia şi 54.000 de hectare cu floarea soarelui.

În judeţul Timiş, plantaţii pomicole sunt doar în sectorul privat, cele mai mari livezi de piersic şi cais fiind în zonele Sânnicolau Mare (260 ha), Periam (40 ha) şi încă un lot - pepinieră a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Sursa: agerpres

Sursa foto: pixabay.com