-

Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă, cu depășirea cotelor de apărare.

Marți, la ora 10.00, se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din județul Bistrița-Năsăud, transmite Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa.

Pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depășită cota de pericol cu 49 de centimetri, iar pe râul Șieu, în localitatea Domnești, era depășită cota de inundație cu 50 de centimetri, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Bistrița, în municipiul Bistrița, pe râul Ilva, în localitatea Poiana Ilvei, pe râul Sălăuța, în localitatea Romuli, pe râul Leșu, în localitatea Leșu, pe râul Bîrgău, în localitatea Mureșenii Bîrgăului și pe râul Someșul Mare, în localitățile Valea Mare și Nepos.

Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud intervine în localitatea Sântioana pentru degajarea albiei și pentru mărirea secțiunii de scurgere.

De asemenea, echipe ale SGA Bistrița-Năsăud sunt mobilizate în localitatea Budacu de Jos.

Luni, 20 mai 2019, angajații SGA Bistrița-Năsăud au intervenit și în localitatea Sângeorz-Băi, unde au făcut un dig din saci de nisip pentru stoparea inundării caselor și anexelor gospodărești și în localitatea Mărișel, cu un buldoexcavator și o motopompă.

Marti, până la ora 15.00, este în vigoare Avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – COD ROȘU emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, județul Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.

Personalul SGA Bistrița-Năsăud este în teren pentru a monitoriza evoluția evenimentelor și pentru intervenții pe cursurile de apă în vederea asigurării secțiunii de scurgere. Specialiștii ABA Someș-Tisa solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.