-

În judeţul Bistriţa-Năsăud, unde funcţionează un depozit ecologic de gunoi, amenajat cu bani europeni, Garda de Mediu a găsit zeci de mormane de deşeuri pe câmp şi la marginea cursurilor de apă.

Echipe formate din comisari de la Garda de Mediu şi din angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au luat la pas judeţul Bistriţa-Năsăud în căutarea depozitelor neconforme de gunoi.

Gabriel Petraş, comisar-şef: Se face o fişă la fiecare depozit neconform de deşeuri la care avem coordonate geografice, fotografii realizate la faţa locului, o estimare a cantităţilor, o evaluare a tipului de deşeuri, după care toate aceste fişe se vor centraliza la nivel naţional, vor fi transmise la UAT-uri cu termene scurte de remediere a situaţiilor.

Deşi judeţul are depozit ecologic de deşeuri, Garda de Mediu a descoperit deja sute astfel de mormane de gunoi, iar dacă proprietarii de terenuri nu fac rapid curăţenie riscă amenzi.

Gabriel Petraş: Urmează sancţiuni pentru că într-un mediu murdar, poluat, nu mai avem apă curată, nu mai avem sol curat, nu mai ştim ce consumăm ca legume.

Autorităţilor care spun că nu au ce să le facă persoanelor care aruncă gunoi Garda de Mediu le-a dat exemplul Primăriei Şintereag, prin care trece râul Şieu.

Gabriel Petraş: Zone în care an de an aveam sesizări de la pescari, până nu am instalat camere acolo, acum nu zic că nu se mai aruncă, dar nu mai putem povesti de depozitări neconforme.

Camere de luat vederi mai sunt la Bistriţa şi în comuna Rodna.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com