-

 În Munții Făgăraș și Bucegi este, în continuare, risc “însemnat” de producere de avalanșe, chiar și la altitudini mai mici de 1800 de metri. Riscul de avalanșă este de gradul 3, pe o scara de la 1 la 5.

Informațiile vin de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu. Meteorlogii sibieni avertizeaza ca in ambele masive muntoase, Bucegi si Fagaras, la altitudini de peste 1800 de metri, “pe numeroase pante suficient de înclinate stratul de zapada este mediu stabilizat în partea sa superioara si poate aluneca peste straturile mai vechi, atât în mod spontan sub greutatea stratului umezit de la suprafata, cât si în conditii de supraîncarcare slaba. În cazuri izolate, avalansele de suprafata pot angrena straturile mai vechi generând avalanse de dimensiuni mai mari”

In zonele mai joase, sub 1800 de metri, riscul de producere de avalanse este la fel de ridicat. Aici, “insolatia si temperaturile crescute din timpul zilei vor favoriza în continuare topirea si umezirea stratului de zapada, astfel încât, pe pantele suficient de înclinate, se pot declansa avalanse spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncarcarea cu turisti sau schiori, în anumite situatii putând fi angrenat întreg stratul de zapada”, se arata in buletinul nivometeorologic emis in aceasta dupa-amiaza de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud din Sibiu.

Autor: CARMEN VULCAN