-

Aproape 40 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars astăzi într-un incendiu, între satele tulcene Somova di Mineri.

Multe dintre incendiile de vegetaţie uscată din Delta Dunării sunt declanşate de localnici. Oamenii locului consideră că astfel asigură regenerarea mai eficientă a suprafeţelor de stuf, ceea ce contribuie la o mai bună curăţare a apelor Deltei.
Dacă la Tulcea în unele dimineţi aerul este irespirabil din cauza mirosului de vegetaţie arsă, în Deltă cerul este plin de nori negri. Sunt urmele incendiilor pe care le provoacă localnicii în speranţa unei regenerări mai bune a stufului care să crească şi capacitatea de filtrare a apei. Oamenii stabilesc zonele pe care vor să le cureţe, iar în funcţie de direcţia vântului, declanşează incendiile. Uneori, flăcările scapă de sub control şi atunci toţi locuitorii satelor din apropiere ies să stingă incendiul. Zonele turistice importante, ca de exemplu Pădurea Caraorman sau Letea, sunt protejate de localnici prin crearea în jurul lor a unor zone late de câţiva metri, fără vegetaţie, aşa încât flăcările să nu mai poată să ajungă la ele.

RADOR
Foto: Pixabay