-

Institutul Național de Hidrologie și Gospodarie a Apelor a emis o atenționare hidrologica Cod Galben, pentru intervalul 14.03.2018, ora 14:00 – 15.03.2018, ora 18:00.

Reprezentanții ISU Olt spun ca, atenționarea vizeaza din Olt 22 de localitați unde se preconizeaza creșteri de debite și posibile inundații.

Atenționarea INH de Cod Galben vizeaza bazinele hidrografice: Calmatui (judetele Olt si Teleorman), afluentii mici din bazinul inferior al râului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman). Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare.

La nivelul judetului Olt pot fi afectate localitatile: Pârâul Calmasui: Stoicanesti, Radomiresti; Râul Vedea si afluenti ( Plapcea, Vedita, Ciorâca, Ceptura, Negrisoara, Suica, Dorofei ): Topana, Fagetelu, Spineni, Tatulesti, Optasi-Magura, Sârbii-Magura, Corbu, Icoana, Tufeni, Ghimpeteni, Nicolae Titulescu, Valeni, Crâmpoia, Barasti, Colonesti, Poboru, Scornicesti, Potcoava, Movileni, Serbanesti.

Purtatorul de cuvânt al ISu Olt, Alin Basateanu, a precizat ca, atentionarea a fost trimisa Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor posibil a fi afectate si institutiilor cu atributii în gestionarea situtiilor urgenta provocate de inundatii care fac parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Pe timpul avertizarii se impune asigurarea permanentei la sediile primariilor si monitorizarea situatiei din zona de competenta. Informatiile de interes operativ se transmit catre Centrul Operational al ISU Olt.

LAURA STOICAN