-

Primăriile comunelor Silivașu de Câmpie și Poiana Ilvei, respectiv parohia Blajenii de Jos, care au tăiat pădure în urmă cu doi ani, nu și-au respectat obligația de a planta alta în loc.

Seful Serviciului Garda Forestiera Bistrita, Daniel Pop, a declarat ca institutia sa a identificat trei locatii unde nu s-au executat timp de doi ani aceste împaduriri. "Nu e padure de stat. E vorba de zona Blajeniului unde avem o suprafata de câteva hectare apartinând unei parohii ortodoxe în care nu s-au facut plantatii de doi ani de zile.

Mai avem un caz la Silivasu de Câmpie, suprafata nu foarte mare, si la Poiana Ilvei am identificat o suprafata nu foarte mare în care s-au facut plantatii, însa nu la desimea corespunzatoare si conform normelor în vigoare”, a spus Daniel Pop.

Cea mai mare suprafata programata anul acesta la împaduriri, de circa 58 de hectare, este pe raza Ocolului Silvic Valea Ilvei, dovada ca, de acolo s-a taiat si cel mai mult acum doi ani, iar cea mai mica, de sub un hectar, la Bistrita.
Luna Platarii Arborilor a început, asa ca se asteapta doar vreme favorabila pentru trecut de la vorbe la fapte.

"Din cauza conditiilor meteo înca nu au început împaduririle. Se vor demara în zona de câmpie a judetului, unde conditiile meteo permit, respectiv în acest perimetru de ameliorare de la Budesti”, a spus seful Serviciului Bistrita a Garzii Forestiere inginerul Daniel Pop.

În cursul anului trecut, în Bistrita-Nasaud s-au facut împaduriri integrale pe o suprafata de peste 388 de hectare si complatari în plantatii înfiintate în anii trecuti pe o suprafata de circa 62 de hectare, ceea ce înseamna ca, în 2015, s-a taiat mai multa padure, cu 50 de hectare.

CRISTIANA SABAU