-

14 persoane, între care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au fost trimise în judecată de DIICOT în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din Vişeu de Sus, Maramureş.

Tinerii germani care aveau diverse probleme de comportament şi consum de substanţe erau trimişi în România în vederea recuperării şi reintegrării sociale, însă odată ajunşi acolo, ei erau supuşi unor tratamente degradante şi umilitoare.
Procurorii spun că, între martie 2014 - August 2019, soţii Schuman, împreună cu un cetăţean român, au constituit un grup infracţional organizat pentru a trafica mai mulţi tineri de naţionalitate germană, cu vârste între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială. Tinerii au fost supuşi unor tratamente profund abuzive: exploatare prin muncă, iar împotriva lor s-au folosit metode brutale traumatizante, violenţă fizică extremă în mod repetat, ameninţări, lipsire de libertate, încarcerare, supunerea la rele tratamente şi umilitoare, privarea de tratamente medicale, privarea de continuare a studiilor. Anchetatorii mai arată că acest centru este situat pe un vârf de deal, într-o zonă izolată, iar pe timp de iarnă, copii erau practic izolaţi, depinzînd exclusiv de angajaţii centrului pentru eventuale deplasări în afara acestuia. DIICOT precizează că la dosar există probe că inculpaţii, profitând de programele de integrare socială finanţate de statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate, însuşindu-şi sume de bani în mod ilicit. Dosarul se va judeca la Tribunalul Maramureş.

RADOR
Foto: Pixabay