-

Numeroşi oameni care vin să doneze sânge sunt diagnosticaţi, după analize, cu diverse boli.

Situaţia este gravă, în condiţiile în care oricum la Centrul de Transfuzie Sanguină din Timişoara vin prea puţin donatori.

În fiecare lună, peste 100 de timişeni dornici să doneze sânge află că nu sunt compatibili. Unii au afecţiuni uşoare şi, după tratament, se reîntorc să ajute la salvarea de vieţi omeneşti.

"Când am fost mai tânără, am vrut să donez şi aveam tensiunea foarte mică şi nu m-au lăsat şi acum m-am încadrat în profilul donatorului şi am reuşit să donez şi mi-a facut o mare, mare bucurie, pentru că ştiu câtă nevoie este."

Există însă şi persoane care, până să ajungă la Centrul de Transfuzii Sanguine, unde li se fac analize, nici nu ştiau că suferă de anumite boli, cum ar fi: hepatita virală, spune directorul centrului, Rodica Lighezan.

Unii au interzicere temporară de la donare, alţii, care nu s-au ştiut de exemplu cu Hepatite B sau C, îi îndrumăm către serviciile specializate să-şi trateze boala, dar le explicăm că nu vor mai putea fi donatori niciodată. Şi, prin asta, asigurăm calitatea sângelui, faptul că sângele trebuie să fie sigur.

Această situaţie afectează cantitatea de sânge recoltată în judeţ, în condiţiile în care şi aşa numărul donatorilor sănătoşi oscilează zilnic foarte mult, fiind între 50 şi 120 de persoane.

Pentru a suplini lipsa de sânge continuă campaniile de fidelizare a donatorilor din companii şi instituţii publice şi se face apel şi la rezervele din judeţele limitrofe

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com