-

În Capitală a fost suplimentat numărul de medici epidemiologi, dar şi în punctele de frontieră, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

'Ţin să menţionez că, în această dimineaţă, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică a decis extinderea 'zonelor roşii' în nord-estul Franţei şi regiunea Madrid, precum şi 'zonele galbene' la tot ce înseamnă restul localităţilor din Franţa, Germania şi Spania. Deci, cei care se vor întoarce din 'zonele roşii' - şi le găsim pe site-ul INSP precum şi la Telverde - vor fi introduşi în carantină. Cei care vin din 'zonele galbene' vor fi introduşi în izolare voluntară la domiciliu. Ţin să menţionez acest lucru tocmai pentru a evita aglomeraţia, neînţelegerile de la punctele vamale sau neînţelegerea în contactul cu epidemiologii noştri', a spus Tătaru, într-o conferinţă la sediul MAI.

El a afirmat că deja se pregătesc spitale de suport care vor prelua celelalte afecţiuni de boli infecţioase non-coronavirus.

'În planul scenariului 2, încă menţinem prevenţia ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitalele de infecţioase, care vor fi arondate doar pacienţilor COVID-19. Se pregătesc acum spitalele de suport care vor prelua afecţiunile infecţioase non-coronavirus', a mai spus Tătaru.

El a explicat că paturile de ATI, circa 4.000, vor reţine acel 10% pentru a asigura suportul pentru cazurile critice, iar clinicile de boli cardiovasculare au pregătit un plămân artificial pentru a susţine cazurile grave.

'În planul Ministerului Sănătăţii se mai află şi reglementări în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie. Avem la MS un centru de coordonare unde avem în timp real stocurile din fiecare spital judeţean şi de boli infecţioase, precum şi al DSP-urilor, pentru echipamente de protecţie şi medicamente. Avem o listă recomandată de OMS pe care am actualizat-o şi am făcut resurse', a arătat secretarul de stat.

AGERPRES

Foto: Pixabay