-

Un dosar penal a fost deschis în cazul unei tinere de 26 de ani din Valea Jiului care nu a respectat termenii izolării la domiciliu.

Asta după ce s-a întors din Italia, aşa cum i se recomandase, a intrat în contact cu zeci de persoane, după care a fost confirmată cu coronavirus. Pacienta ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu după ce s-a întors din Italia, însă a făcut mai multe deplasări fără să anunţe că vine din zonă cu potenţial de risc şi că ar trebui să fie în izolare conform procedurilor. La Spitalul de Urgenţă din Petroşani, a intrat în contact cu mai mulţi medici şi pacienţi fără să spună că vine dintr-o zonă de risc şi a fost chiar şi în Municipiul Hunedoara pentru un RMN. O femeie de 56 de ani care a stat cu ea în salon fost testată pentru suspiciunea de coronavirus, iar Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a ridicat probe de la 40 de persoane care au intrat în contact cu tânăra cu coronavirus. Anterior confirmării diagnosticului, ea a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat izolarea. Ancheta epidemiologică în acest caz este extrem de complexă din cauza numărului mare de persoane care au intrat în contact cu femeia, dar şi cu mama acesteia, care ar fi trebuit de asemenea să rămână izolată la domiciliu, însă a mers inclusiv la Trezoreria Petroşani şi la ANAF pentru a solicita mai multe documente. În cel mai rău caz, întreaga Secţie de Neurologie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani unde a fost internată femeia ar putea fi închisă, iar inspectorii DSP au stabilit deja măsura izolării la domiciliu pentru echipajul de ambulanţă cu care tânăra a luat contact când s-a prezentat iniţial la spital fără să spună că vine dintr-o zonă de risc.
Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase care a avut ca urmare răspândirea unei astfel boli se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă.

Rador

Foto: Pixabay