-

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns, în România, la 35.

În ultima oră au fost confirmate două cazuri în Bucureşti - 2 bărbaţi de 31 de ani, respectiv, 55 de ani - şi un caz în Covasna, la o femeie de 53 de ani, care revenise din Italia. Pentru limitarea răspândirii virusului autorităţile au anunţat o serie de restricţii pentru populaţie. Astfel, până la 31 martie sunt sistate exporturile de medicamente necesare tratării infecţiilor cu coronavirus, sunt suspendate toate evenimentele în spaţii închise, inclusiv cele religioase, care presupun adunări mai mari de 100 de persoane. Totodată, autorităţile le recomandă tuturor firmelor cu mai mult de 99 de angajaţi decalarea programului de lucru pentru diminuarea aglomeraţiei în transportul în comun.
Reporter: Cătălin Radu - Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nu a luat încă o decizie referitoare la includerea în zonele roşii, respectiv cele care presupun carantină instituţionalizată timp de 14 zile, a cetăţenilor care revin din regiuni ale Franţei, Germaniei şi Spaniei - a anunţat astăzi Grupul de comunicare strategică. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat într-o conferinţă de presă cum acţionează autorităţile de la frontieră în cazul cetăţenilor care intră în România.
Nelu Tătaru: Cei care se vor întoarce din zonele roşii - şi le găsim pe site-ul INSP-ului, precum şi la TelVerde, vor fi introduşi în carantină; cei care vin din zonele galbene vor fi introduşi în izolare voluntară la domiciliu. Reporter: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că acum suntem în planurile scenariului 2, când sunt infectate cu COVID - 19 un număr cuprins între 26 şi 100 de persoane şi este încă menţinută prevenţia ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. Pe de altă parte, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că ia în considerare şi scenariul în care locurile de carantină nu vor fi suficiente. Raed Arafat: Dacă spaţiile de carantină nu sunt suficiente, este posibil să instituim carantină şi la domiciliu, cu codiţii foarte stricte de pază, de monitorizare şi de urmărire a persoanelor respective.
Reporter: Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a mai precizat că amenda pentru nerespectarea autoizolării sau a carantinei este de 4.000 de euro, iar această amendă poate fi dată de mai multe ori dacă persoana respectivă a încălcat regulile de mai multe ori.

RADOR

Foto: Pixabay