-

Liderii europeni cu economiile ţărilor lor în suferinţă, graniţe intracomunitare închise, izolarea la domiciliu a cetăţenilor şi anularea alegerilor şi competiţiilor sportive.

Ei au discutat despre măsuri pentru păstrarea solidarităţii comunitare. În centrul discuţiilor s-a aflat blocarea spaţiului comunitar pentru cetăţenii din terţe ţări. Oana Bâlă şi discuţiile şefilor de state şi guverne.
Liderii europeni au decis, în cadrul videoconferinţei încheiate în urmă cu aproximativ o oră, restricţionarea pentru 30 de zile a călătoriilor neesenţiale făcute în Uniunea Europeană de către persoanele care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, măsura urmăreşte limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. La videoconferinţă a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut această decizie.
Klaus Iohnnis: „Nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în Uniune. Nu dorim să oprim diplomaţi care vin la serviciu. Nu dorim să oprim delegaţii oficiale, care vin cu treburi importante. Dar dorim să limităm clar turismul şi dorim să limităm clar turismul medical. Se pare că sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin în Uniune tocmai pentru că sistemele medicale de la noi sunt relativ bune.”
Pe de altă parte, şeful statului a adus în discuţie situaţia dificilă a unor cetăţeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei şi nu pot reveni în ţară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la graniţele unor state membre. În acest sens, preşedintele României a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene, care să permită repatrierea cetăţenilor din statele membre. La o altă videoconferinţă desfăşurată astăzi pe aceeaşi temă, dar cu reprezentanţii Guvernului, premierul Ludovic Orban a spus că în cea mai mare parte cei care poartă noul tip de coronavirus au venit din străinătate, în special din Italia, şi că sunt puţine cazuri de contaminare în interiorul ţării. Şeful executivului a precizat că se urmăreşte şi creşterea numărului de locuri pentru carantină, mai ales că se aşteaptă un număr mare de români care vor veni la graniţa de vest, din Ungaria.
Ludovic Orban: „La graniţa dintre Austria şi Ungaria sunt mii de români care au fost opriţi la graniţa maghiară din cauza deciziei guvernului maghiar, pentru care domnul Aurescu a reuşit să obţină din partea guvernului maghiar posibilitatea tranzitării Ungariei, dar asta va însemna că noi o să ne trezim cu mii de oameni care vor veni probabil în cursul zilei, serii de astăzi sau zilei de mâine, pe care va trebui fie să-i introducem în centrele de carantină, fie în izolare la domiciliu.”
Premierul a amintit că situaţia din Italia devine din ce în ce mai critică şi trebuie realizat un coridor aerian prin care să fie aduşi cetăţenii români în ţară.

RADOR
Foto: Pixabay