-

Judeţul Vaslui rămâne pe primul loc în clasamentul naţional privind incidenţa violenţei în familie.

Mai multe agresiune au fost semnalate în ultima perioadă, dar, de multe ori, victimele refuză să depună plângere, astfel că vecinii sunt cei care anunţă Poliţia.

Numai în ultimele două săptămâni, asistenţii sociali şi poliţiştii din judeţul Vaslui au scos din familii două mame împreună cu 14 copiii, supuşi cu toţii violenţei domestice din partea taţilor. În fiecare caz, vecinii au fost cei care au anunţat autorităţile. Poliţiştii încurajează victimele violenţei din familii să nu se teamă şi să solicite imediat ajutorul.
Petru Perdun, şef Serviciul Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vaslui: „Legea ne dă voie nouă să pătrundem în locuinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, dacă în actul de sesizare se indică în mod expres ca a avut loc sau are loc un act de violenţă domestică. Este o chestie foarte importantă pe care trebuie să o ştie lumea.”
De asemenea, poliţiştii pot acum să emită ordine de protecţie provizorii şi să ia pe loc măsuri împotriva agresorilor din familii.
Petru Perdun:„ Poate să dispună mai multe măsuri: poate să evacueze temporar din locuinţă pe agresor, chiar dacă el are dreptul lui de proprietate acolo.”
Anul trecut, datele oficiale arată că judeţul Vaslui a fost pe primul loc la nivel naţional în privinţa ordinelor de protecţie, peste 400 emise, pe loc de poliţişti.

RADOR
Foto: Pixabay