-

Românii care muncesc în industria cărnii din Germania vor încheia contracte direct cu angajatorii germani şi nu cu companiile intermediare, de la 1 ianuarie, anul viitor.

Anunţul a fost făcut de ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, după videoconferinţa pe care aceasta a avut-o, astăzi, cu omologul său german, Hubertus Heil.

După scandalul declanşat în urmă cu câteva luni de condiţiile proaste în care sunt cazaţi şi muncesc lucrătorii români în abatoarele din Germania, miniştrii de resort din cele două ţări s-au implicat pentru a schimba situaţia. Potrivit unei postări pe Facebook a ministrului muncii, Violeta Alexandru, de la 1 ianuarie cetăţenii străini, inclusiv românii, vor avea contracte de muncă individuale încheiate direct cu angajatorii germani din industria cărnii, iar aceştia vor fi direct responsabili de condiţiile de muncă ale tuturor lucrătorilor. De asemenea, autorităţile germane îi vor obliga pe angajatori să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de români, după ce aceştia s-au plâns că nu le este respectat programul de muncă. Violeta Alexandru a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele lucrătorilor români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca oamenii să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi din Germania că se întâmplă. Va creşte şi numărul de controale privind condiţiile de cazare şi cele de muncă. Ministrul român al muncii a făcut aceste precizări, la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german Hubertus Heil, după ce acesta şi-a anulat ieri seară vizita programată în România din cauza evoluţiei cazurilor de Covid-19.

RADOR
Foto: Pixabay