-

Majorarea punctului de pensie cu 14% de astăzi implică un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei în acest an şi de 11 miliarde de lei anul viitor - anunţă Consiliul Fiscal.

Consiliul apreciază că o astfel de măsură cu impact important asupra construcţiei bugetare pe anul 2021 ar trebui inclusă într-un cadru fiscal bugetar pe termen mediu. Consiliul apreciază că o abordare bazată pe reguli în ceea ce priveşte indexarea pensiilor prevăzută de lege ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilităţii sistemului de pensii.
Consiliul Fiscal apreciază că majorarea cheltuielilor cu pensiile nu poate face abstracţie de situaţia bugetului general consolidat, al cărui deficit este în prezent foarte ridicat. Această situaţie reclamă iniţierea rapidă a unui proces de corecţie, diferenţa faţă de pragul de 3% din PIB, stabilit de procedura de deficit excesiv, fiind foarte însemnată. Guvernul a decis cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare o majorare de 14% a punctului de pensie faţă de 40%, decizie care implică cheltuieli mai reduse cu 6,8 miliarde de lei în acest an şi cu 20 de miliarde de lei în anul 2021 şi care limitează deteriorarea puternică a deficitului bugetar. O altă măsură discreţionară, consideră Consiliul Fiscal, adoptată cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare, a fost majorarea alocaţiilor pentru copii, cu 20% de la 1 august, urmată de majorări succesive, până la 1 iulie 2022, la acel moment asigurându-se dublarea faţă de nivelul din 2019. Această măsură implică cheltuieli anuale mai ridicate cu 7 miliarde de lei după 1 iulie 2022, impactul bugetar pentru acest an fiind de aproximativ 0,4 miliarde de lei, iar pentru anul viitor de aproximativ 3 miliarde.

RADOR
Foto: Pixabay