-

1000 de eşecuri medicale au fost raportate în primul trimestru al acestui an, cu 100 mai multe decât în tot anul trecut - spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Spitale, Vasile Cepoi.

El a anunţat la Bistriţa Năsăud că datele vor fi trecute într-un program de raportare cu ajutorul căruia se va încerca rezolvarea problemelor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Spitale, doctorul Vasile Cepoi, spune că ţările care monitorizează riscurile din sănătate raportează cifre impresionante: „SUA raportează în jur de 250.000 de decese pe an datorate erorilor medicale. Franţa cu 60.000, UE vorbeşte despre 35.000 de decese datorate doar infecţiilor asociate asistenţei medicale”.

Statele menţionate au creat un comportament de raportare fără caracter acuzator a acestor erori. La fel cum doreşte să facă şi România.
Vasile Cepoi: „Dacă găseşti cauza unui eşec ai şansa să reduci probabilitatea de a apărea acel eşec. În momentul de faţă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Spitale a lansat un program de raportare fără caracter acuzator al acestor evenimente, spre deosebire de anul trecut când în tot decursul anului, spre deosebire de anul trecut, când în totdecursul anului am avut în jur de 1200 de raportari, acum avem 1300, dar în primul trimestru”.
Toate aceste informaţii vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea actului medical. „Noi analizăm aceste cazuri şi vom publica studii de caz accesibile pentru toate unităţile sanitare să învăţăm unii de la alţii”, a mai spus Vasile Cepoi.

sursa: RADOR

foto: http://reporteris.ro