-

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două localităţi din judeţul Buzău, iar autorităţile aşteaptă rezultatele de la Bucureşti pentru un alt caz, toate trei în gospodăriile populaţiei.

Prefectul judeţului, Carmen Ichim, a declarat că pesta porcină ar fi fost adusă din judeţele învecinate, în condiţiile în care în Buzău au fost luate toate măsurile preventive. Ea îi sfătuieşte pe oameni să respecte regulile de igienă şi să evite transportul animalelor dintr-o localitate în alta.

Între timp, în judeţul Brăila, localnicii din Movila Miresii au început să îşi taie porcii din gospodării de teama maladiei.

Primarul Dumitru Panţuru a făcut un apel la cetăţeni să nu dea curs zvonurilor şi să îşi sacrifice animalele pentru că pesta porcină africană nu este prezentă încă în localitate.

Primarul localităţii Movila Miresii a lansat un anunţ pe reţelele de socializare solicitând concetăţenilor săi să nu înceapă să îşi sacrifice porcii din gospodării, întrucât în comună nu s-a confirmat niciun caz de pestă porcină africană. Acesta a ţinut să sublinieze că în cazul unui focar într-o gospodărie nu se va mai sacrifica în masă, cum s-a făcut până acum, ci doar acolo unde este focarul, dezinfectându-se perimetrul.

Primarul Dumitru Panţuru spune în continuare că se vor păstra reguli stricte şi se va monitoriza permanent comuna. Edilul localităţii Movila Miresii este unul dintre acei primari care au distribuit fiecărui localnic cu porci într-o gospodărie câte 10 litri de dezinfectant pentru a-şi proteja porcii deţinuţi.

Cheltuiala acestei operaţiuni este suportată de bugetul primăriei. Încă de la debutul bolii pestei porcine în judeţul Brăila, prefectura a înaintat către guvern o adresă prin care a solicitat fonduri care să permită o astfel de operaţiune, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

RADOR