-

Preţul lemnelor pentru foc a crescut foarte mult în ultimii ani, iar în unele zone chiar s-a triplat, din cauza restricţiilor privind tăierile de păduri.

Primăriile dau însă asigurări că locuitorii din mediul rural îşi pot asigura lemnele pentru iarnă, mai ales dacă se înscriu pe listele puse la dispoziţie de administraţiile locale. Un reportaj de la corespondentul nostru în judeţul Sălaj, Adrian Lungu:

-: Preţul lemnului de foc a crescut extraordinar. Păi cine îşi permite, om de rând, de la ţară, ca să-şi achiziţioneze lemnele? E o problemă mare. Şi trebuie să vii în ajutorul populaţiei.
Reporter: Lemnele nu mai sunt atât de greu de găsit, dar sunt mult mai scumpe, preţul combustibilului solid crescând alarmant în ultimii doi ani. Problemele nu sunt doar pentru populaţie, ci şi pentru şcoli, mai ales în pădurile unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană. Inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Sălaj, Dari Toma:
Dari Toma: Pe raza căruia unităţile de învăţământ au asigurat combustibilul pentru perioada de iarnă sub procentul de 50% sunt cele enumerate. Motivele acestor situaţii sunt diverse. Contracte încheiate, semnate, dar sunt, de exemplu, la Camăr, unde este focar de pestă, este interzisă livrarea. Comuna are pădure proprie, şcoala, la fel, de acolo s-a şi marcat, nu a putut încă livra. Am promisiunea că dacă nu se rezervă în termen rezonabil, atunci vor apela la alte surse de asigurare a combustibilului.
Reporter: Oficialii Instituţiei Prefectului Sălaj au dat asigurări că vor fi luate toate măsurile care se impun, astfel încât lemnele să poată fi scoase din păduri, pentru a ajunge de urgenţă în curtea şcolilor.

RADOR