-

În comuna Stoeneşti, la fel ca în alte localităţi din zona subcarpatică, mistreţii fac ravagii prin grădinile oamenilor, iar urşii fac prăpăd la stânele crescătorilor de animale.

Localnicii sunt speriaţi şi stau cu frica-n sân ca nu cumva să fie şi ei atacaţi de fiarele sălbatice, care nu mai au frică de nimeni şi de nimic, ajungând până în gospodăriile sătenilor.

În urmă cu trei zile, un urs a fost zărit de câţiva localnici în satul Coteneşti, la marginea unei păduri care mărgineşte drumului național 72A, Cîmpulung – Târgovişte. Potrivit primarului Ion Marin, acest urs a dat atacul zilele trecute la două gospodării din localitate. Fiara, care mai avea puţin şi ieşea pe drumul naţional, la Coteneşti, a făcut ravagii, în noaptea de miercuri spre joi.
A omorît şapte oi şi le-a distrus şase stupi. Este ursul care a fost devreme şi spre Cetăţeni. Are peste 150 de kilograme, a mai precizat edilul.

Până acum, în localitate au fost înființate trei comisii pentru stabilirea despăgubirilor şi nu au avut nici un rezultat. Animalele sălbatice au distrus terenuri, vorbim de mistreţi, iar urşii şi lupii au omorât zeci de animale domestice. Acum, reprezentanţii adminsitraţiei locale trebuie să meargă din nou la faţa locului pentru a stabili valoarea pagubelor, alături de reprezentanţii mai multor structuri teritoriale de specialitate. După vizita în teritoriu, procesul verbal întocmit va fi înaintat, în vederea aprobării, inspectorului şef al Gărzii Forestiere Ploieşti şi trimis ulterior Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru analiză şi acordarea despăgubirilor. E posibil ca acest circuit al actelor să se întindă pe durata a luni bune.

CONSTANTIN PAȘOL

Foto: observator.tv

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă