-

Producția mare de struguri din acest an îi bucură, dar în același timp îi îngrijorează și îi pune în dificultate pe viticultorii și procesatorii de vin din Județul Vrancea. 

Aceștia sunt îngrijorați pentru că nu există suficiente depozite autorizate pentru stocarea mustului.În acest moment, micii producători și proprietarii de vii vrânceni sunt într-o situație disperată, întrucât nu mai sunt spații autorizate unde să își depoziteze producția. Se estimează că a mai rămas de recoltat aproximativ 20% din producția din acest an, de pe o suprafață de circa 4.500 de hectare, într-un timp scurt. 

În acest context, pe fondul faptului că în județ există și alte capacități de depozitare care pot fi valorificate prin intermediul procesatorilor autorizați, spații care însă în acest moment nu sunt autorizate de Vamă, iar procedura autorizării este una de durată, s-a găsit o soluție temporară, care să vină în sprijinul viticultorilor vrânceni.
Propunerea este ca, la solicitarea procesatorilor autorizați care identifică astfel de capacități de depozitare suplimentare, printr-o notificare prealabilă a intenției de depozitare, Vama să permită acestora depozitarea producției, respectiv a mustului, în spațiile respective, pentru o perioadă determinată, de maximum 60 de zile, cu condiția unei monitorizări atente.
Viticultorii vrânceni estimează o producție mare de struguri în acest an, cu circa 30% mai mult comparativ cu anul trecut.

Sursa: cjvrancea.ro
Sursa foto: adevarul.ro