-

La Bistrița, femeile care au împlinit vârsta de 25 de ani, dar nu au mai mult de 64 de ani, pot beneficia de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița anunță continuarea, în anul 2019, a Subprogramului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolaou la populaţia feminină eligibilă în regim de screening.

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau, a populației feminine.

„Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital” se mai arată în comunicatul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Programul se derulează prin intermediul medicilor de familie și al medicilor recoltori.

 Punct de recoltare: Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, str. Gării, nr. 9-11, Bistrița.

Program pentru recoltare: de luni până vineri, între orele: 8.00-10.00 și 15.00-17.00.

 

Sursa: Viorel  Grosu, corespondent  Radio Antena Satelor