-

 Operaţiunea "Demetra" a antrenat autorităţile sanitare şi fiscale care verifică la sânge toate transporturile de legume şi fructe care intră în ţară.

Doar în judeţul Mureş au fost verificate 187 astfel de transporturi în ultimele două săptămâni.
"A existat o singură suspiciune la un tir cu mere din Polonia, însă la analizele de laborator reziduurile de pesticide erau în parametri normali. Totuşi, transportatorului i  s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei din cauza unor documente care lipseau", a precizat pentru Radio Târgu-Mureş, şeful DSVSA Mureş, Kincses Sandor:
"La un singur transport am recoltat probe şi ele au fost corespunzătoare, doar că nu au avut documentele şi nu erau etichetate corespunzător. Din 187 de transporturi o singură sancţiune am avut dar acţiunea continuă. Mere din Polonia au fost în cazul acesta şi se verifică pesticidele, deci reziduurile de pesticide şi la transportul acesta pot să vă spun că chiar erau în regulă 100%", mai precizat Sandor.
La nivel naţional sunt verificate câteva mii de transporturi de legume şi fructe care provin din import sau din comerţul intracomunitar, mai multe transporturi fiind distruse din cauza neregulilor constatate.

RADOR

Foto: Pixabay