-

Zeci de copii fără niciun fel de documente, născuţi în afara spitalelor, care nu îşi cunosc părinţii şi nu au fost o singură zi la şcoală sau la grădiniţă.

Acestea au fost descoperite de autorităţile din Sălaj în urma unor controale făcute în comunităţi defavorizate.

Unii dintre ei sunt acum adolescenţi şi extrem de vulnerabili în faţa traficului de persoane. Fără documente de identitate tinerii nu au niciun drept - ei nu au nici măcar un nume înregistrat.

Cei mai mulţi copii fără certificat de naştere provin din comunităţi sărace.

Violeta Milaş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Sălaj: Încă la această dată, în 2019, mai avem copii neînregistraţi, nu au certificat de naştere, copil de 4 ani şi jumătate nici nu ştia mama când e născut, singura explicaţie a fost de genul: l-am născut într-un spital în Cluj, unde erau trei brazi în faţa spitalului. Nici nu ştia ce vârstă are. Prin instanţă, am reuşit să îi întocmim certificat, ajungând la concluzia că acel copil avea 5 ani, nu 7. Răspundea când la un nume, când la altul, situaţii care se mai întâlnesc în 2019 să avem. Şi asta e, nu ştiu dacă legislaţia ar putea să intervină sau autorităţile. Deci, efectiv nu îi mai găseşti, nu au un domiciliu.

Situaţia este gravă, în condiţiile în care şi identificarea familiei acestor copii este dificilă şi presupune lungi cercetări în teren. Potrivit autorităţilor sălăjene, aceşti copii fără identitate sunt deosebit de vulnerabili.

Iar pentru a fi înregistraţi şi integraţi în societate este nevoie uneori de ani de procese şi programe educaţionale complexe.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com