-

S-au finalizat primele analize de laborator la produsele congelate retrase preventiv de la vânzare pentru că ar fi fost contaminate cu bacteria Listeria.

Rezultatele examinărilor de laborator au infirmat prezența Listeriei monocytogenes în probele prelevate din următoarele tipuri de produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume, aflate pe lista de distribuție a produselor congelate pentru care s-a inițiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre.

Cinci din cele 18 tipuri de produse analizate nu au această bacterie însă analizele continuă și pentru celelalte produse congelate.

Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră.

În România, mai multe lanțuri de supermarket-uri au decis preventiv să ceară clienților să returneze fructele și legumele congelate.

Lista magazinelor şi produsele ce ar trebui returnate de către clienți se află pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, la secţiunea retragere produse alimentare: http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/produse-rechemateretrase/

Reamintim că nouă persoane au murit în țările din Uniunea Europeană după ce au consumat fructele şi legumele congelate contaminate cu bacteria Listeria.

 

Sursa: Comunicat ANSVSA

Sursa foto: realitatea.net