-

Aproape trei milioane de elevi şi preşcolari se întorc mâine la şcoală. Multe unităţi de învăţământ sunt pregătite să îi primească pe copii, altele, nu.

20 la sută din şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau sunt în curs de autorizare, a explicat, pentru Radio România Actualităţi, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru. În multe unităţi de învăţământ de la ţară, copiii vor fi nevoiţi în continuare să meargă la toalete improvizate în curte şi se vor confrunta cu lipsa apei curente. 

Noul an şcolar are 168 de zile lucrătoare, adică 34 de săptămâni, şi este structurat în două semestre. Prima vacanţă o vor avea elevii din clasele primare - între 27 octombrie şi 4 noiembrie.

Vacanţa de iarnă este programată în perioada 22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019, iar cea intersemestrială - între 2 şi 10 februarie. Potrivit structurii noului an şcolar, vacanţa de primăvară începe pe 20 aprilie şi se termină pe 5 mai, iar anul şcolar se încheie pe 14 iunie 2019. Excepţie de la această prevedere vor face clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar se încheie pe 31 mai, dar şi clasele a VIII-a, pentru care cursurile se vor finaliza pe 7 iunie.

Totodată, programul "Şcoala altfel" are cinci zile şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019, planificarea aflându-se la decizia unităţii de învăţământ. În plus, şcolile vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Internaţională a Educaţiei - şi pe cea de 5 iunie - Ziua Învăţătorului, dacă nu sunt zile nelucrătoare potrivit Contractului Colectiv de Muncă.

RADOR