-

România a primit din partea Elveţiei suma de 181 de milioane de franci elveţieni pentru mai multe domenii, precum securitate şi infrastructură.

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu şi omologul său elveţian au evaluat stadiul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană.

Ministrul român a explicat că ţara noastră îşi propune ca mandatul său la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, de anul viitor, să fie eficient, prin asumarea rolului de mediator imparţial şi facilitator de consens în îndeplinirea atribuţiilor legate de prezidarea lucrărilor Consiliului.

Teodor Meleşcanu a declarat că România susţine finalizarea negocierilor privind încheierea unui acord cadru instituţional între Uniunea Europeană şi Elveţia, cadru care ar oferi ambelor părţi o mai bună bază de dezvoltare a multiplelor relaţii existente.

Şeful diplomaţiei române a salutat contribuţia elveţiană la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, contribuţie prin care România a beneficiat de 181 de milioane de franci elveţieni. Din aceşti bani, ţara noastră a cheltuit 85%, iar pentru restul sunt deja proiecte în curs de aplicare.

„Din această contribuţie s-a realizat finanţarea unor domenii foarte importante, cum ar fi securitatea, stabilitatea, sprijinul pentru reforme, securitatea frontierelor, capacitatea de management la nivel local şi regional, modernizarea sistemului judiciar, precum şi probleme care privesc mediul şi infrastructura, promovarea sectorului privat, inclusiv a exportului, finanţarea IMM-urilor, dezvoltarea socială a resurselor umane”, spune șeful diplomației românești, Teodor Meleşcanu.

La rândul său, şeful diplomaţiei elveţiene, Ignazio Cassis, a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, inclusiv economice, dar a atras atenţia că încă este loc de creştere şi a precizat că România are nevoie de ajutor concret destinat tinerilor, pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară.

SURSA: RADOR

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli