-

Angajaţii scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, vor beneficia în continuare de scutiri, dacă angajatorul nu și-a diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat astăzi de Executiv, se urmăreşte în principal menţinerea venitului lunar net, cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017, pentru angajaţii din IT, pentru cei din cercetare, dezvoltare şi inovare, dar şi pentru persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi. Şeful Executivului, Viorica Dăncilă, a precizat, la începutul şedinţei de guvern, că pentru aceste cateogorii, statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate, printr-un mecanism simplificat.
„De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori, nu au reuşit din resurse proprii, să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Premierul a explicat că o altă prevedere a acestei ordonanţe urmăreşte menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat, care lucrează part-time. „Începând cu luna ianuarie 2018, personalul angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, i se va reține CAS-ul și CASS-ul doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferența va fi suportată, în numele angajatului, de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”.

Sursa: RADOR

Foto: ViațaLiberă.Ro