-

România a preluat oficial preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă considerată drept una dintre cele mai dificile de la înființarea UE.

În luna martie, va avea loc Brexitul, iar două luni mai târziu, în mai, se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul European.

Dar există și valori eterne, despre care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit în discursul susținut cu ocazia ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE, la Bucureşti: "Uniunea Europeană s-a clădit pe compromisuri și consens, dar când este vorba despre drepturile omului, democraţie, stat de drept şi combaterea corupţiei, nu poate fi loc de niciun compromis. În timpul exercitării președinției Consiliului UE, România poate conta pe ajutorul și sprijinul Comisiei Europene".

Președintele României, Klaus Johannis, a afirmat, la rândul său, că "unitatea constă în diversitate şi că acestea nu sunt doar cuvinte din motto-ul UE, ci reprezintă formula exactă a fundației pe care se bazează Uniunea, o trăsătură puternică fiind abilitatea de a se schimba, dacă astfel de schimbări sunt dictate de timp şi păstrează intacte principiile fundamentale" - mai menţionează Euronews.

RADOR

Sursa foto