-

Sezonul turistic pe litoral s-a deschis oficial, ieri, iar primele cifre ale Federaţiei Patronatelor din Turism indică un debut în forţă pentru ediţia 2019.

În contextul în care peste două treimi, dintre locurile de cazare disponibile pe litoralul românesc, au fost rezervate, ministrul turismului Bogdan Trif a încurajat acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanţă aferente acestui an: „De 1 mai, clar, am avut o creştere faţă de anul 2018. Dacă în anul 2018, conform datelor FTPR-ului, au fost undeva la 20.000 de turişti, anul acesta, din datele lor, a rezultat un număr de 40.000 de turişti, deci aproape dublu. Cred că, şi anul acesta, o să avem aici, pe litoral, un număr record de turişti. Trebuie să se grăbească toţi să dea cât mai repede aceste vouchere de vacanţă, astfel încâtoamenii să poată să îşi planifice concediile şi să beneficieze de aceste vouchere”.
40.000 de turişti - de 1 mai la mare şi 70% din locurile de cazare, deja rezervate pentru vara 2019 - sunt reperele debutului de sezonul estival pentru staţiunile de la Marea Neagră. Mihaela Enache şi estimările pentru acest an:
Patronatele din turism vorbesc despre un start bun pentru sezonul estival şi se aşteaptă la un nou număr record de turişti la malul mării. Sunt staţiuni şi pentru familii, sunt hoteluri pentru toate buzunarele, condiţiile sunt bune, deci, cu siguranţă, cei mai mulţi români îşi vor petrece concediul aici pe litoral - spunea ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, făcând mai ales la tineri pentru că "distracţia aici ţine nonstop". Voucherele de vacanţă sunt un sprijin real pentru turismul autohton, mai spuneau reprezentanţii Federaţiei patronatelor din turism, care s-au arătat mulţumiţi şi de condiţiile de fiscalizare a activităţii lor, cu TVA redus. Rămân însă şi numeroase probleme: criza de personal din aşa-numita industrie a ospitalităţii este estimată la zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de angajaţi. Patronii din turism se plâng de costul ridicat, cu forţa de muncă şi cer autorităţilor mai multă implicare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi pentru promovarea destinaţiilor turistice. În plus, sunt şi probleme cu care se confruntă turiştii, chiar în unităţi de cazare în care s-au făcut investiţii. Ieri, două hoteluri de 4 stele de la mare au fost controlate, în urma unor sesizări ale clienţilor. Camere, în care erau necesare reparaţii, au fost închise temporar, iar în restaurante, alimentele erau depozitate necorespunzător. Nu în ultimul rând, debutul anului şcolar, în toamnă, ridică semne de întrebare pentru ediţia 2019 a sezonului estival, întrucât Ministerul Educaţiei intenţionează ca prima zi de şcoală să fie 9 septembrie. Reprezentanţii patronatelor din turism spun însă că planurile lor au luat în calcul perioada 1 maiai - 30 septembrie, iar o săptămână de vacanţă mai puţin pentru elevi este o problemă destul de gravă pentru ei, pentru că au deja contracte încheiate. Patronii din turism şi-ar dori să se revină la începutul tradiţional de an şcolar, la mijlocul lunii septembrie.

RADOR

Sursa foto: pixabay.com