-

Sute de mame din mediul rural din întreaga ţară beneficază de ajutor din partea asistenţilor medicali comunitari, care le învaţă cum să îşi îngrijească bebeluşii.

Programul social intitulat "Sănătate pentru mame şi sugari", oferă cursuri şi teste gratuite, dar şi sfaturi privind sarcina şi naşterea, prin campanii desfăşurate cu scopul reducerii ratei mortalităţii infantile. Cum decurge programul în judeţul Botoşani ne spune acum, în Radiojurnal, corespondenta noastră, Gina Poenaru.
Avem foarte multe gravide în comunitate şi gravide minore, depistate multe la începutul sarcinii, altele la jumătatea sarcinii. E foarte important să fie cineva lângă ele să le explice.
Asistenţii medicali comunitari din judeţul Botoşani au urmat în aceste zile cursuri de educaţie perinatală, pentru a ştii să ajute mamele defavorizate şi pe bebeluşii pe care îi aduc pe lume. Sunt organizate cu Asociaţia SAMAS, în colaborare cu medicii de la Maternitate şi au la bază statistici care arată că mii de nou-născuţi din România nu sunt îngrijiţi şi hrăniţi corespunzător de mame, în mediul în care trăiesc.
Carmen Hliban, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din Botoşani: „Mortalitatea infantilă, la nivel de judeţ Botoşani, e la un procent de 4,93 la mie. Pe anul precedent am avut un număr de trei decese la domiciliu. Aceşti indicatori practic au determinat şi au adus aceste cursuri în Botoşani, care sunt de o necesitate majoră. Vor produce pentru judeţul Botoşani un număr de 30 de specialişti în educaţie perinatală ,în prima etapă consilieri şi apoi consultanţi.”
Pe lângă consiliere, informare, teste de sarcină şi sprijin în situaţii limită, mamele defavorizate, care nasc astăzi vor primi cutia bebeluşului. Aceasta conţine produse de strictă necesitate pentru îngrijirea nou-născutului, pentru ca acesta să aibă şansa unei vieţi sănătoase şi sigure, dar şi pentru a reduce rata mortalităţii infantile.
Carmen Zaboloteanu, doctor, şefa Secţiei de neonatologie: „Cutia se va da doar mămicilor care sunt de acord să participe la cursurile de alătare şi îngrijirea copilului.
Reporter: Programul Asociaţiei SAMAS se desfăşoară în 22 de maternităţi din 19 oraşe ale ţării, în care, până la finalul anului vor fi distribuite 2000 de astfel de cutii.”

RADOR

Foto: Pixabay