-

Noi proteste au avut loc, ieri, la Baia de Aramă, faţă de modul în care au acţionat autorităţile în cazul adopţiei fetiţei din judeţul Mehedinţi.

Între timp, mai multe instituţii ale statului s-au sesizat şi fac verificări pentru clarificarea împrejurărilor în care copilul a fost preluat pentru a fi încredinţat familiei adoptive.

Câteva sute de persoane au protestat ieri, pentru a doua zi consecutiv, în faţa primăriei din Baia de Aramă nemulţumite de modul în care fetiţa din satul Negoieşti a fost luată de acasă şi cerând anularea adopţiei. Mai mult, oamenii au dorit să le fie arătat copilul, pentru a se convinge că acesta este bine în familia adoptivă. Între timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pentru posibila încălcare a unor prevederi constituţionale. La rândul său, Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma deciziei preşedintei CSM, Lia Savonea, în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova care a participat la preluarea fetiţei. Cazul a stârnit controverse, după ce în mediul online au circulat imagini cu copilul de opt ani bruscat de procuroarea asistată de mai mulţi poliţişti, în momentul în care era luat de la familia în care a fost crescut de un asistent maternal. Tribunalul Mehedinţi a decis în luna februarie că asistenta maternală o poate adopta pe fetiţă aşa cum solicitase şi a respins cererea de adopţie internaţională formulată de o familie din SUA. Aceştia însă au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova le-a dat dreptate şi a schimbat sentinţa, în sensul de a le permite adopţia. Vineri seara au fost difuzate imagini cu fetiţa care apare zâmbitoare alături de mama adoptivă, iar apropiaţi ai familiei transmit că aceasta deja s-a acomodat.
Premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi, precum şi consiliere psihologică pentru copil. Prim-ministrul a subliniat că prioritară ar trebui să fie integrarea copilului într-o familie în care să crească frumos. Totodată, şefa executivului a condamnat orice formă de abuz şi nerespectarea drepturilor copilului şi a dat asigurări că îi va sancţiona pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi în acest caz.

RADOR