-

Poliţiştii au de acum atribuţii extinse, după ce deputaţii au adoptat, astăzi, în calitate de for decizionat, proiectul de lege iniţiat în acest sens de social-democraţii Carmen Dan şi Florin Iordache.

Documentul prevede, între altele, că poliţistul este îndreptăţit să folosească mijloace de constrângere, prin forţă fizică sau neletale, pentru imobilizare. De asemenea, în actul normativ este menţionat că poliţistul are obligaţia să ia măsuri pentru acoperirea feţei persoanei pe care o încătuşează. Deputatul USR Stelian Ion a criticat, în plen, acest proiect şi a anunţat că opoziţia va contesta documentul la Curtea Constituţională: „După tristul episod 10 august, PSD-ul a învăţat următorul lucru... Ce trebuie făcut? Păi, trebuie să întărim organele de forţă ale statului, trebuie să întărim Poliţia, trebuie să întărim celelalte organe; s-au mărit sancţiunile pentru o serie de contravenţii. Organul de poliţie are dreptul deja, prin acest proiect de lege, să lovească, să utilizeze forţa fizică împotriva unei protestatar paşnic”.
În replică, deputatul PSD Nicuşor Halici a susţinut că se induce greşit ideea că poliţia va acţiona împotriva cetăţenilor, fără motiv: „Sunt persoane care săvârşesc infracţiuni şi ajung la un moment dat să fie protejate de alte persoane care nu au săvârşit infracţiuni sau contravenţii. Ce or să facă? Să se uite poliţiştii la persoanele care-i protejează fără să poată să-i îndepărteze sau fără să aibă posibilitatea să ajungă la infractori? Nu trebuie să îi bată şi nu o să ajungă să îi bată decât dacă opun rezistenţă, în cel mai negru scenariu. Dar vrem un stat de drept? Păi statele de drept cum reacţionează?”

RADOR