-

Există o abordare dublă a produselor vândute pe pieţele europene, aşa-numitul dublu standard - este de părere preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Cele occidentale sunt mai exigente privind calitatea produselor, iar pe cele est-europene pot intra produse de o calitate discutabilă. Preşedintele ANPC a atras atenţia că preparatele din peşte care intră în ţara noastră prezintă etichete mincinoase, ceea ce înseamnă distrugerea pieţei de pescuit locale.
Facem deja o discuţie de mai mult timp legată de importul masiv de produse pescăreşti, produse din peşte şi cele asimilate acestora, care intră în România având ca suport doar eticheta, conform regulamentelor europene, etichetă pe care noi, în urma acţiunilor aprofundate de verificare, o considerăm cel puţin discutabilă, dacă nu realmente mincinoasă, pentru că prezintă ca produse extra, cu termen de durabilitate minimală de 14-21 de zile, produse care îşi modifică starea de prospeţime de la o zi la alta, în aşa fel încât ceea ce intră în ţară calitate extra nu poate avea după 14 zile tot calitate extra. Să încurajăm produsele proaspete, cele de provenienţă autohtonă, pentru că este de la sine înţeles că un peşte dintr-o baltă românească până pe rafturile unui magazin românesc face un drum mult mai scurt decât oricare dintre aceste produse similare venind din piaţa intracomunitară.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.