-

Aniversăm astăzi 101 ani de la crearea României Mari. Este Ziua Naţională, când sărbătorim momentul în care s-a împlinit visul unei naţiuni - la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Atunci peste 100 de mii de români au fost alături de Adunarea Naţională care a votat în unanimitate Hotărârea de Unire Necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Astăzi sărbătorim acest moment, prin sute de manifestări - parade militare, ceremonii şi evenimente culturale. Drapelul Naţional a fost arborat în toate unităţile militare din ţară, pe toate clădirile oficiale, şi de câteva zile îl putem vedea la balcoanele locuinţelor sau la maşinile românilor. În Bucureşti, parada din Piaţa Arcului de Triumf se anunţă impresionantă. De la ora 11:00, vor defila 4.000 de militari şi 200 de mijloace tehnice de luptă. În premieră, sunt aşteptate pe cerul Capitalei avioanele F16, dacă vremea va permite.

La parada militară din capitală sunt aşteptaţi, ca de fiecare dată, mii de copii şi adulţi. De la ora 11:00, aproape 4.000 de militari şi specialişti din MApN, MAE sau SRI şi din 21 de ţări aliate sunt aşteptaţi să defileze pe sub Arcul de Triumf. La Parada Militară Naţională vor defila şi aproximativ 200 de mijloace tehnice şi, dacă vremea va permite, vor zbura şi 50 de aeronave. Detaşamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Cehia, Franţa, Germania sau SUA. Imediat după încheierea defliării, publicul va putea vizita până la ora 14:00 expoziţiile de tehnică militară, care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanteriei. Tot în Bucureşti, de la ora 9:00 va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, iar din această seară, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, are loc recepţia oficială oferită de şeful satului, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

RADOR

Foto: Pixabay