-

Moneda europeană a atins ieri un nou maxim istoric în raport cu leul. Un euro a fost cotat la 4 lei şi 78 de bani, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea atinsă cu o zi înainte.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul american. Este o cădere anticipată, au spus economiştii. Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, Adrian Codirlaşu, a precizat: „Ultimul sondaj al CFA România, cel realizat în decembrie 2019, arată un curs anticipat pentru decembrie 2020 la 4,88 de lei pentru un euro. Premisele de la care se porneşte în această anticipaţie sunt deficitele gemene. România are cel mai mare deficit de cont curent din regiune, în jur de 5%, 5% fiind un nivel considerat de avertizare pentru o ţară mică şi /.../ şi, de asemenea, are unul dintre cele mai mari deficite bugetare şi va intra acum în procedura de deficit excesiv. Aceste deficite necesită finanţare, inclusiv finanţare externă. Mai mult, deficitul de cont curent ce înseamnă? Ieşiri de valută. De aici, presiunea pe curs.”
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari a atras atenţia că deprecierea monedei naţionale nu se va opri. Premierul în exerciţiu Ludovic Orban spune că nuU există niciun motiv de neîncredere sau de panică şi dă asigurări că situaţia economică a ţării este foarte stabilă. Şi ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a scris pe pagina sa de socializare că deprecierea uşoară a leului este corelată cu deprecierea monedelor din regiune.

RADOR
Foto: Pixabay