-

Şcoli închise şi curse rutiere de pasageri pe relaţia Italia, suspendate - noile măsuri luate de autorităţile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

În ţara noastră au fost confirmate, până acum, 17 cazuri de infectare.
Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis ieri că grădiniţele, şcolile şi liceele, de stat sau private, se vor închide de mâine până cel puţin la data de 22 martie. Pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii, ministrul educaţiei, Monica Anisie, a spus că o soluţie ar fi ca aceştia să poată lucra de acasă sau să îi ducă pe copii la afterschool - facilităţi care rămân deschise, deoarece nu sunt în subordinea Ministerului. Monica Anisie nu a precizat însă cum vor fi recuperate orele pierdute: „Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă de-abia după ce vom vedea evoluţia situaţiei în care ne aflăm. La Ministerul Educaţiei şi Cercetării a fost constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea realizării cursurilor şi online.”
În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior, decizia suspendării cursurilor se ia de către universităţi. Autorităţile au decis, de asemenea, că de astăzi, la prânz, până la sfârşitul lunii se vor suspenda cursele rutiere de pasageri din şi spre Italia. Şoferii acestor curse vor trebui să le comunice românilor care vor să vină în ţară cu acestea că vor intra în carantină sau în izolare pe teritoriul României. Şi cetăţenii români care se vor întoarce cu trenul vor intra în carantină. În plus, personalul de la frontiera de vest a fost întărit pentru a identifica toate persoanele care vin din Italia.
Marcel Vela: „Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.”
Între timp, în România au fost anunţate ieri încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 60 de ani din Bucureşti, care afirmă că nu a călătorit recent în niciun stat din zonele considerate de risc maxim, şi despre o femeie de 73 de ani, care a revenit în ţară din regiunea Rimini, Italia, în 2 martie, dată la care regiunea era considerată neafectată. Dintre cele 17 persoane infectate până acum, 5 s-au vindecat şi au fost externate. Alţi 27 de oameni sunt în carantină, iar peste 11.000 sunt izolaţi la domiciliu.

RADOR
Foto: Pixabay