-

Ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia electorală şi scurtează termenele pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate este neconstituţională în ansamblul său, a decis astăzi Curtea Constitutională.

Cu majoritate de voturi judecătorii au admis sesizarea formulată de Avocatul Poporului: „Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile care elimină condiţia resttrictivă şi permite alegătorului să voteze în orice secţie de votare, independent circumscripţia electorală unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, încalcă drepturile fundamentale prevăzute în articolele 36 şi 37 din Constituţie. Curtea a mai notat că prevederile care reglementează posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate şi a alegerilor locale generale din anul 2020 încalcă dreptul de vot al cetăţeanului, întrucât îl pune în situaţia parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinţei politice şi, implicit, efectivitatea dreptului la vot. Dispoziţiile criticate încalcă şi dreptul persoanei de a fi aleasă, mai spun judecătorii constituţionali, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în acelaşi timp pentru o funcţie electivă locală, precum primar, consilier local, consilier judeţean, şi pentru o funcţie electivă naţională, deputat sau senator. Magistraţii precizează că prin adoptarea Ordonanţei 26 din 2020 legiuitorul nu a respectat obligaţia de a se abţine de la modificarea cadrului normativ în materie electorală şi nici recomandările codului bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia.”
Mulţi politicieni spuneau că şansele pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate se vor reduce către zero dacă CCR va considera întemeiată sesizarea Avocatului Poporului. În plus, consideră că va influenţa şi modul în care parlamentarii vor vota la şedinţa de învestire a guvernului propus de liberali.

RADOR
Foto: Pixabay