-

Starea de urgenţă a fost insituită pe teritoriul României pentru 30 de zile, a anunţat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.

În această perioadă, şcolile rămân închise, iar preţurile la medicamente, alimente de strictă necesitate, utilităţi şi carburanţi pot fi plafonate. Tratarea tuturor cazurilor de infectare cu COVID-19 va fi suportată din bugetul sănătăţii, a mai spus şeful statului.

Şeful statului a anunţat că şcolile vor rămâne închise în condiţiile în care, potrivit decretului, activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă pe perioada stării de urgenţă. De asemenea, dacă va fi nevoie se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, precum energia electrică şi termică, gaze, apă sau carburanţi. Totodată, serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul fondului de sănătate. Instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în justiţie - a mai spus preşedintele României şi a menţionat că activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Şeful statului a făcut, din nou, un apel către cetăţeni să respecte regulile impuse de către autorităţile române.
Klaus Iohannis: „Dragi români, ascultaţi mesajele oficialilor, respectaţi cu stricteţe regulile, păstraţi igiena mâinilor, evitaţi aglomerările, limitaţi cât se poate de mult orice deplasare. Aveţi mai mulţi decât oricând grijă de cei apropiaţi, în special pe cei vârstnici şi de cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstraţi distanţa socială. Măsurile care au funcţionat până acum în zonele unde transmitere infecţie a fost ţinută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanţare socială.”
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la măsurile care pot fi adoptate gradual, în caz că se impun. Închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri sau alte locuri publice, închiderea circulaţiei pe diferite rute, precum şi rechiziţionarea de stocuri de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea noului coronavirus.

RADOR

Foto: Pixabay