-

Primele măsuri pentru susţinerea economiei urmează să fie adoptate astăzi în şedinţa de guvern.

Este prima, după învestirea cabinetului Orban 3 şi prima de la instituirea stării de urgenţă, este şi prima în sistem de videoconferinţă. Măsurile au fost propuse după consultări repetate cu partenerii sociali.

Executivul ar urma să adopte un pachet de măsuri de sprijinire a economiei, aflat deja în pregătire de peste o săptămână. Impactul financiar prognozat de guvern este de aproximativ 2% din Produsul Intern Brut, pe următoarele trei luni.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că este vorba despre măsuri ca asigurarea şomajului tehnic pentru lucrătorii din companii care îşi vor suspenda activitatea, sau măsuri de creştere a lichidităţilor companiilor, de extindere a termenului pentru plata impozitelor locale, ori măsuri de stimulare a capacităţilor de producţie pentru bunuri esenţiale, ca de exemplu materiale sanitare de protecţie şi dezinfectanţi.

De altfel, deja e clar că mai multe linii de producţie ale unor companii vor fi transformate, de exemplu, de la producerea de cosmetice la producerea de biocide.

Pe agenda Executivului se află, de exemplu, un proiect privind acordarea de certificate de situaţie de urgenţă de către Ministerul Economiei, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei.

Un alt proiect se referă la aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay.com