-

Guvernul a aprobat un set de măsuri menite să diminueze efectele negative ale crizei generate de coronavirus asupra companiilor nevoite să-şi suspende activitatea.

Între aceste măsuri se numără plata de la buget a şomajului tehnic şi creşterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul îmbolnăvirilor cu coronavirus, fiind introdusă şi o nouă infracţiune - omisiunea de a da date.

Bugetele Ministerelor Sănătăţii şi de Interne au fost suplimentate cu 42 de milioane de lei, respectiv 100 de milioane, pentru a face faţă provocărilor generate de epidemia de coronavirus, a declarat astăzi premierul Ludovic Orban, care a venit, totodată, şi cu o serie de precizări legate de sprijinirea companiilor şi angajaţilor acestora.
Ludovic Orban: „Am decis prin ordonanţă de urgenţă să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde. Am stabilit împreună cu ministrul finanţelor să asigurăm rambursarea TVA. O altă măsură foarte importantă este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75%, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.”
Pe de altă parte, persoanele care nu spun adevărul atunci când sunt întrebate de zonele de unde vin sau omit să ofere date importante în cazul unor anchete epidemiologice vor suferi rigorile unei legi penale mai dure, a mai spus şeful executivului.
Ludovic Orban: „Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii. Înseamnă că ei comit o infracţiune, o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoare.”
Premierul Ludovic Orban participă la această oră la o videoconferinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema tema gestionării situaţiei generate de coronavirus. La videoconferinţă sunt prezenţi ministrul de interne, Marcel Vela, prefecţii şi şefii instituţiilor publice deconcentrate. Şeful statului a avut şi marţi o astfel de întâlnire pe aceeaşi temă, la o zi după instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile. Klaus Iohannis a precizat că va verifica personal cum sunt aplicate măsurile impuse de această situaţie.

RADOR

Foto: Pixabay